OKUSI JORDANIJE z odlično kulinariko in ČUDEŽEM NARAVE – Mrtvim morjem

Zapis našega vodnika Sebastjana Abbada

MAKLUBA ali kraljica arabskih jedi

Ko pomislim na Jordanijo, mi zadiši po odlični hrani. Zamižim in že si predstavljam slastni mansaf (piščanec ali jagenček, kuhan v jogurtu in začimbah, postrežen z rižem), falafel (ocvrte kroglice iz čičerike), hummus (namaz iz čičerike), kunafa (sladica iz testa za kadaif, iz katerega naredijo tanke rezance, ki spominjajo na laske, z maslom, orehi, neslanimi arašidi, kokosom, mletim cimetom in smetano) in maklubo (tipična arabska jed iz mesa, riža in zelenjave). Makluba je postala moja najljubša jed pred davnimi leti, ko sem jo prvič pokusil med potepanjem po Amanu. V jed sem se v hipu zaljubil in si jo z veseljem privoščim vsakokrat, ko obiščem Jordanijo. Pokusil sem jo na različnih koncih te čudovite dežele in vedno me navduši, tako da si jo z veseljem pripravim tudi doma. Gre za jed iz pečene cvetače, krompirja, riža in mesa, ki velja za tradicionalno jed Levanta in jo pripravljajo v Jordaniji, Palestini, Libanonu in Siriji. Ime je dobila po načinu priprave in dobesedno pomeni jed, ki je obrnjena na glavo. Doma maklubo pripravim tako, da najprej popečem krompir, narezan na kolobarje, cvetačo in koščke mesa. Na dno posode sprva položim predhodno pečen krompir, cvetačo, meso in naribano korenje. Dodam riž in zalijem z vodo, da se vse skupaj skuha in sestavine dobro prepojijo. Ko je jed kuhana, posodo obrnem in jed stresem na pladenj. Spodnje sestavine so zdaj zgoraj, zgornje pa spodaj. Zraven postrežem še jogurt, ki se jedi odlično poda. Pa dober tek. Upam, da boste tudi vi v naši družbi kmalu pokusili maklubo in druge jordanske dobrote.



MRTVO MORJE – čudež narave

Občutek, ko se z avtobusom spuščaš proti Mrtvemu morju, je neverjeten. Cesta se kar ne neha spuščati. Ko naposled končno dosežemo nadmorsko višino 0 metrov, se cesta še naprej strmo spušča in šele po nekaj trenutkih prispemo do obale. Danes leži Mrtvo morje na nadmorski višini – 418 metrov. Ker se okoliške države – Izrael, Palestina in Jordanija – “napajajo” iz reke Jordan, je njen pretok vsako leto manjši. Vodo uporabljajo za namakanje, hkrati pa predstavlja tudi glavni vir pitne vode. Posledično gladina Mrtvega morja ves čas upada. Gladina morja vsako leto pade za približno en meter, poleg tega pa voda ves čas izhlapeva, kar le še prispeva k večji slanosti Mrtvega morja. Občutek, ko se potopiš v toplo, »gosto« morje je res izjemen. Tvoje telo dobesedno lebdi. V vodo se ne moreš potopiti in ne moreš normalno plavati. Občutek je težko opisati. Roke in noge ti ves čas nese navzgor, pri tem pa moraš paziti, da ti voda ne zaide v oko, saj sol močno razdraži sluznico oči. Za še večji užitek priporočam, da se namažete z zdravilnim blatom, ki bo vašo kožo preporodil. Kopanje v Mrtvem morju je res enkratna izkušnja, predvsem pa boste iz prve roke doživeli ta pravcati »čudež« narave.